Yoga en meditatie

Er zijn binnen de Boerderij diverse yogacursussen. Er zijn verschillen in het lesgeven van de docenten als gevolg van eigen inzicht en opleiding. Hieronder vind je een korte beschrijving van de yogasoorten. Meer informatie vind je in het submenu.

Yoga komt uit India, is een onderdeel van de Ayurveda: het weten of de kennis van het leven. Yoga respecteert de natuur. De natuur is één en al ritme. Het doel van  yoga is om binnen deze verschillen in evenwicht te komen; de eenheid binnen in jezelf te ervaren en te laten groeien; leren dichter bij je gevoel te komen, is dichter bij je oorspronkelijke natuur.

Hathayoga is een onderdeel van yoga. Op het ritme van de adem wordt gewerkt met lichaamsoefeningen, houdingen of asana’s. Ademoefeningen en ontspanningsmethoden zijn erop gericht om het denken en de zintuigen tot rust te brengen.

Hatha-raja-yoga is een yogavorm waarin je je eigen grenzen leert kennen die je kunt gebruiken in het dagelijks leven. Dit door middel van yogahoudingen, ademhalingstechnieken, ontspanningsoefeningen en meditatie. Het gaat niet om prestatie of hoe lenig je bent. Wel vaak om zachter te zijn voor jezelf…

Saswitha-yoga is een yogastijl aangepast voor de Westerse mens. Deze aanpassingen hadden als uitgangspunt dat de Westerlingen doorgaans verstijfder waren dan de Oosterling, maar er ook een jachtiger levensstijl op na hielden.  Deze yogastijl kenmerkt zich door meer gymnastische bewegingen, zonder attributen.

Tibetaanse yoga of lu jong is een hele oude yogavorm uit Tibet en nog niet zo bekend in Nederland. Zachte, relatief eenvoudige oefeningen werken in op spieren, gewrichten, organen en stemmingen. De bewegingen zijn aangepast aan ons westerse lichaam zodat je er niet lenig voor hoeft te zijn. Lu Jong draagt bij aan evenwicht op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Je lichaam wordt sterker en je verbetert het immuunsysteem. De vloeiende bewegingen bevorderen een gezonde wervelkolom en innerlijke rust. Elke les wordt afgesloten met een ontspanningsoefening. Geschikt voor iedereen. Met een kleine aanpassing kan het zelfs op een stoel.

Yin-yoga is een meditatieve manier van yoga waarbij je met je aandacht naar binnen gaat en een rust ervaart die je dicht bij jezelf brengt. Je neemt een zittende of liggende houding aan die je zo’n drie tot vijf minuten volhoudt. Dit bevordert de soepelheid van je lichaam waardoor je ruimte en openheid ervaart.

Contactgegevens

Lid worden?

Volg ons

Copyright De Boerderij Breugel 2023  |  Privacybeleid
Fotografie: Fran Maasdam