Huisstijl voor de communicatie
Voor onze communicatie naar de leden proberen we de regels te volgen van de Taalunie en het Groene Boekje. Die zijn te vinden op de sites taaladvies.net en woordenlijst.org.
Hoofdlettergebruik en spaties
De Taalunie geeft uitgebreide regels voor hoofdlettergebruik en spaties. De meeste mensen kennen die regels niet en in de aangeleverde teksten zie je alles door elkaar. En als je daar niet op let krijg je op onze website een rommeltje van verschillende schrijfwijzen voor hetzelfde.
Je zag Jeu de Boules baan, Jeu de boules baan, jeu de boules baan, of aan elkaar: Jeu de boulesbaan, Jeu de Boulesbaan, jeu de boulesbaan.
Allemaal fout. Volgens het Groene Boekje schrijf je jeu-de-boulesbaan, en ook jeu-de-boulesclub is zonder hoofdletters en zonder spaties.
Want: namen van sporten worden altijd met kleine letters geschreven. En bij samenstellingen schrijf je alles aan elkaar, zo nodig met streepjes.
Net zoals we geen ventilatie systeem hebben en geen calamiteiten plan, maar een ventilatiesysteem en een calamiteitenplan.
Als het één begrip is met één klemtoon, moet je het altijd aan elkaar schrijven. Dat zie je heel vaak misgaan.
Hebben we contact met de de Gemeente of de gemeente? Het laatste.
Zijn de Koningsdagspelen op koningsdag, of zijn de koningsdagspelen op Koningsdag? Het laatste.
Feestdagen krijgen een hoofdletter, maar niet in samenstellingen. Met Kerst eten we kerstbrood.
Schrijf je: de ‘huiskamer’ van De Boerderij heet De Deel, of: moeten die lidwoorden met een kleine letter? Je ziet het allebei, maar alleen het laatste is correct.
Dus: De ‘huiskamer’ van de Boerderij heet de Deel.
Schrijfwijze van tijdstippen
Bij de activiteiten staat vaak aangeven van hoe laat tot hoe laat.
Is het 14.00 uur of 14:00 uur? Dus een enkele of een dubbele punt? Op de site zag je het door elkaar. Van de Taalunie mag het allebei.
Maar als je een huisstijl voor de site wilt afspreken, wat kies je dan? Het netste is een dubbele punt. Kijk maar eens op de site van de NS, of van de NPO, of kijk hoe je mobieltje de tijd aangeeft: Mensen die professioneel met tijden te maken hebben, schrijven altijd een dubbele punt. Dus dat heeft de voorkeur.
Afkortingen en eenvoudige getallen voluit, haakjes vermijden
Voor publieke teksten is de regel dat afkortingen altijd worden uitgeschreven, op enkele uitzonderingen na. Haakjes alleen schrijven als het niet anders kan.
Ook geldt voor ‘lopende’ tekst de regel dat cijfers en eenvoudige getallen zoals tientallen en honderdtallen zo veel mogelijk voluit worden geschreven.
Dus niet: Deze activiteit is toegankelijk voor kinderen van 6-12 jr.
maar: Deze activiteit is toegankelijk voor kinderen van zes tot twaalf jaar. Het laatste leest prettiger en bij kranten en tijdschriften is dit de gangbare stijl.
In een tabel met leeftijdsgroepen kun je wel cijfers schrijven. En niet eenvoudige getallen zoals 193 schrijf je wel in cijfers.
GEEN KOPPEN IN HOOFDLETTERS SCHRIJVEN
Kapitaalschrift staat schreeuwerig en is minder prettig leesbaar. Grafische vormgevers gruwen ervan.
Je ziet het wel soms in sensationele koppen van roddelbladen. Maar in serieuze kranten zoals de NRC of de Volkskrant nooit. Ook niet bij professionele sites zoals bijvoorbeeld .van de NS of NPO. Onze site stond er vol mee, het was een heel werk om dat allemaal te fatsoeneren.
Als je koppen met grote letters wilt, moet je gewoon een flinke lettergrootte kiezen.